☰ Menu

+90 (242) 765-3384

Antalya Köprülü Kanyon Nehir Keyfi

 

Antalya’nın Manavgat ilçesinde bulunan Köprülü Kanyon Milli Parkı hakkında bilmedikleriniz neler? İşte doğası, tarihi ve aktiviteleri ile dikkat çeken Köprülü Kanyon... Antalya’nın dört bir köşesi turizm potansiyeli ile göz dolduruyor. Köprülü Kanyon Milli Parkı ise il sınırlarında bulunan ve adı herkesçe bilinmeyen gizli bir cennet. Buraya özellikle de rafting yapmak için gelenler kanyonun keyfinden vazgeçemiyor. Ziyaretçileri buraya çeken sadece rafting değil elbet. Burada var olan müthiş doğa, mağaralar, kanyonlar, akan suyun büyüsü ve yüzlerce yıllık Selge Antik Kenti’nin geçmişi...

Köprülü Kanyon Milli Parkı’na yolunuz düşerse yazımıza göz atmadan keşfe çıkmayın. Burada konaklama yaparsanız büyük keyif, yapmasanız bile dolu dolu geçireceğiniz koca bir gününüz olacak kanyonda. Şimdi gelin Köprülü Kanyon Milli Parkı’nı tanıyalım...

Köprülü Kanyon Milli Parkı, Antalya’nın kuzeydoğusunda yer alır ve Antalya merkeze yaklaşık 90 km mesafededir. Kanyon, Antalya’nın şelalesiyle ünlü Manavgat ilçesi sınırlarında bulunmaktadır. Manavgat merkeze ise yaklaşık 65 km mesafe bulunur. Alanya tarafından gelirseniz yaklaşık 115 km yol katetmeniz gerekiyor. Antalya’nın Akdeniz kıyısındaki sıcacık kumlarının aksine, Toroslar’ın gölgesinde serin ve eşsiz bir yerdir Köprülü Kanyon.

Öncelikle belirtelim ki milli parka giriş ücretsizdir. Ayrıca buraya kendi aracınızla gelecekseniz yolların düzgün olduğunu da belirtelim. İçiniz rahat bir şekilde kendi aracınızla ulaşım sağlayabilirsiniz. En azından kanyonun meşhur köprüsüne (Oluk Köprü) kadar yollar rahat ve sıkıntısız. Köprüden sonra yol daralıyor.

Köprülü Kanyon Milli Parkı 366.140 dekarlık bir alanı kapsar. Bu zengin bölge 1973 senesinde milli park olarak kabul edilmiştir. Milli park içerisindeki kanyon, kanyonun ortasından akan Köprüçay (Köprü) Nehri, nehir üzerinde bulunan tarihi Oluk Köprü ve 1250 metrelik rakımda kurulmuş olan Selge Antik Kenti buraya büyük bir görsellik ve gizem katmaktadır.

Köprülü Kanyon ismini, yine nehir üzerinde bulunan Oluk Köprü’den almaktadır. Roma dönemi eseri olan bu köprü kanyonun simgesi haline gelmiştir. Bugün Türkiye’nin en uzun kanyonlarından biri olan Köprülü Kanyon yaklaşık 14 km uzunluğa, ve 100 metreyi aşan yüksekliğe sahiptir.

Manavgat’ın Bolasan Köyü ile Beşkonak Köyü arasında akan Köprüçay, ülkemizin bu en uzun ve en güzel vadilerinden olan Köprülü Kanyon’a hayat verir.

Toros Dağları’nın eteklerinde yer alan Köprülü Kanyon Milli Parkı’nı farklı ve özel kılan çok etken var:

Birincisi; Akdeniz Bölgesi’nin en büyük servi ormanı burada yer alıyor. Milli park içerisinde kızılçam ve makilik alanlar yaygın ama bununla birlikte 400 hektaralık saf servi ormanı buraya farklılık katmaktadır.

İkincisi; yaz-kış debisi yüksek olan ve üzerinde rafting sporuna imkan sağlayan Köprüçay Nehri. Türkiye’nin en popüler rafting alanlarından biridir Köprülü Kanyon. Köprüçay Nehri ise farklı su sporları dahil olmak üzere özellikle rafting için bulunmaz bir parkurdur.

Üçüncüsü; Selge Antik Kenti’dir. Antik kentten ayakta kalan tiyatro ve kalıntılar bölgenin yüzlerce yıllık geçmişini fısıldamaktadır. Gizemli bir tarih barındıran Selge (Altınkaya Köyü), milli park içerisinde mutlaka görülmesi gereken yerlerden biridir.

Dördüncüsü; Adam Kayalar’dır. Bir diğer ismi Şeytan Kayalar olan bu oluşumlar milli park için eşsiz bir görselliktir.

Beşincisi; zengin florası ve faunasıdır. Bir çok bitki çeşidini barındıran milli parkta flora zenginliği, ayrıca nesli tükenmekte olan bazı hayvan türleri ve endemik türleri ile de fauna zenginliği gözlemlenir.

Altıncısı; Hrisriyanlığın en önemli misyonerlerinden olan Aziz Paul’un yürüdüğü yolun bir kısmının bu park içerisinde kalması. 2008 yılında açılan Aziz Paul Yolu Köprülü Kanyon Milli Parkı sınırlarından da geçmektedir.